FARBA DIAMANTOV

Farba diamantov sa radí medzi 4 najdôležitejšie parametre, pomocou ktorých určujeme hodnodnotu diamantov. Spolu s hmotnosťou, výbrusom a čistotou sú tak informácie o farbe, respektíve odtieni, uvedené na certifikáte, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou diamantu pri jeho kúpe. Základným pravidlom pri posudzovaní tohto parametra je, že čím je diamant bezfarebný, tým je jeho hodnota vyššia

Farebné a bezfarebné diamanty

Na úvod treba rozlíšiť, že okrem klasických bielych diamantov, poznáme i diamanty farebné, takzvané fancy diamonds (fantazijné diamanty). Tie vznikajú v útrobách Zeme podobne ako diamanty bezfarebné, avšak za ich farbou stoja zväčša rôzne prímesi látok a narušenie ich kryštalickej mriežky. Pri fantazijných diamantoch platí pravý opak ako u tých bezfarbených. Čím je odtieň farby sýtejší, tým je farebný diamant vzácnejší.

Škála odtieňov a hodnotenie farby diamantov

Na určenie farebného odtieňa pri diamantoch sa používa medzinárodne uznávaná stupnica začínajúca písmenom D a končiaca písmenom Z. Na tejto farebnej škále nájdeme odtiene od úplne bezfarebnej až po žltú (v prípade klasických diamantov nežiaducu farbu). Odtiene sa ďalej zoskupujú do piatich kategórií

  • bezfarebný (D–F)
  • takmer bezfarebný (G–J)
  • veľmi jemné stopy farby (K–M)
  • jemné stopy farby (N–R) 
  • zreteľné stopy farby (S–Z)

Mnohé z nich, alebo skôr rozdiely medzi nimi (najmä v rámci jednej kategórie), voľným okom sotva poznať. Na ich určenie používajú aj odborníci vzorkovník referenčných porovnávacích kameňov, podľa ktorého odtieň porovnávajú. Avšak i táto činnosť vyžaduje skúsené oko gemológa. Keďže sú rozdiely v odtieňoch minimálne, odborne posudzovať farbu diamantov je možné len v presne stanovených podmienkach (osvetlenie, uhol a podobne)

Kým farba diamantov, ktoré znamenajú výhodnú investíciu dosahuje najčastejšie bezfarebné odtiene alebo tie, ktoré sa k nim najviac blížia, v prípade diamantových šperkov ľudia často siahajú aj po menej cenných kúskoch s jemnými odtieňmi. To, samozrejme, závisí od vkusu a veľkosti investície, ktorú máme na nákup šperku vyhradenú. 

V našej ponuke nájdete diamanty v širokej škále farebných odtieňov, od diamantov označených písmenom D až po menej vzácnejšie, avšak dostupnejšie kúsky, s označením smerom ku koncu abecedy. 

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní