MODRÉ DIAMANTY

Ak sa spoja prímesi dusíku a bóru, vzniká v útrobách zeme jedinečný diamant modrej farby. Výrazné a hlboké odtiene tejto farby spôsobujú, že ich cena vyletuje rok čo rok do astronomických výšin. Vlastniť takýto fancy diamant znamená, že ste investovali do jedného z najlepšie hodnotených kúskov na trhu s drahými kameňmi.

ČARO MODRÉHO DIAMANTU

Modré diamanty sa v prírode vyskytujú vo viacerých odtieňoch, čo zapríčiňuje práve prítomnosť bóru v uhlíkovej mriežke nerastu. Môžete sa stretnúť dokonca so sekundárnymi odtieňmi iných farieb, ako je napríklad fialová, sivá či zelená.

Náleziská modrých diamantov nenájdete hocikde. Keďže sa nachádzajú len v niekoľkých baniach v Južnej Afrike, v Austrálii a v Indii, považujeme ich ťažbu za raritu. Pre podobnú farbu sú často modré diamanty považované za zafíry. Tie sa však líšia zložením aj tvrdosťou, a napokon aj vzácnosťou. 

Diamanty s modrou farbou sú považované za najvzácnejšie (výnimkou sú diamanty červené), nakoľko je ich množstvo skutočne minimálne. Skúsení zberatelia alebo investori ich dokonca uprednostňujú pred ružovými diamantmi, po ktorých je síce väčší dopyt, avšak modré diamanty dominujú svojou zriedkavosťou

Intenzívne modré diamanty s vyššou karátovou hmotnosťou (2-3 karáty) sú skutočnou raritou, preto ich cena astronomicky rastie a investícia do nich znamená obchod s garantovaným dlhodobým výnosom.

HODNOTENIE MODRÝCH DIAMANTOV

Oproti klasickým diamantom podliehajú fantazijné (fancy) diamanty komplikovanejšiemu hodnoteniu, ktoré dokáže určiť ich cenu. Tradičné parametre ako karátová hmotnosť, výbrus, čistota a farba sú doplnené o ďalšie hodnotiace kategórie.

Odtieň (Hue)

Odtieň priamo súvisí s farbou diamantu, ktorá je určená ako dominantná. Jej jednotlivé odtiene, prípadne odtiene iných farieb sú na škále hodnotenia považované za druhoradé.

Sýtosť (Saturation)

Pod sýtosťou si môžeme predstaviť intenzitu farby diamantu. Sila dominantnej farby diamantu sa posudzuje na škále šiestich stupňov sýtosti, od svetlej fancy light po žiarivú fancy vivid, ktorá má najväčšiu hodnotu.

Tón (Tone)

Tón farebného diamantu sa hodnotí podľa toho, aký svetlý alebo naopak tmavý diamant je. Množstvo svetla je posudzované na stupnici siedmych tónov, od veľmi svetlého až po veľmi tmavý.

O tom, či ste investovali kapitál do cenného modrého diamantu dobre a či bola cena, ktorú ste zaň zaplatili adekvátna, rozhodujú teda nielen základné informácie o 4C na certifikáte, ktorý k fancy diamantu dostanete. Pri hodnotení modrého diamantu platí, že čím je farba sýtejšia a žiarivejšia, tým má vyššiu cenu

PROGNÓZY O HODNOTE MODRÝCH DIAMANTOV

Nálezísk, kde prebieha ťažba modrých diamantov, je minimum. Najväčšie a najznámejšie z nich ohlasujú dosiahnutie maximálnej vyťaženosti. Je teda správne predpokladať, že tak, ako klesne dostupnosť modrých diamantov, stúpne ich cena. Už v tejto chvíli patria k farebným diamantom, ktorých počet rátame na tisíciny percenta celej svetovej produkcie. 

Ak hľadáte raritu a dlhodobú investíciu s garantovaným výnosom, nehľadajte ihlu v kope sena. Siahnite po modrom diamante.

Nie ste si istý, máte viac otázok alebo potrebujete poradiť pri hodnotení či výbere vhodného modrého diamantu? Kontaktujte nás, radi vám pomôžeme.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní