ORANŽOVÉ DIAMANTY

Oranžový diamant vzniká hlboko v útrobách zeme vo chvíli, keď atómy dusíka preniknú do kryštalickej mriežky najtvrdšieho nerastu na svete. Podľa ich usporiadania absorbujú odtiene žltej a modrej farby, čím vznikne žiarivá oranžová. Uchvátili vás farebné diamanty? V tom prípade je práve oranžový alebo takzvaný tekvicový diamant (pumpkin diamond), ako ho vo svete prezývajú, skvelým dôvodom obohatiť svoju zbierku klenotov či investičné portfólio

ČARO ORANŽOVÉHO DIAMANTU

Diamanty s oranžovou farbou patria celkom určite k desiatke najvzácnejších fancy diamonds (fantazijných diamantov). Na vrchole rebríčka sa ocitajú najmä odtiene Fancy Vivid Orange and Fancy Deep Orange, ktoré sa vyskytujú len skutočne zriedkavo. 

Takmer každý oranžový diamant obsahuje odtiene žltej, ružovej alebo hnedej farby, prípadne ich kombinácie. Je teda raritou nájsť a taktiež posúdiť čistú oranžovú farbu diamantu. S vyššou intenzitou farby stúpa následne priamo úmerne aj jeho cena.

Posúdenie samotnej oranžovej farby, a zriedkavá šanca nájsť oranžový diamant bez odtieňov iných farieb, robí z tohto farebného diamantu atraktívny kúsok pre všetkých zberateľov. Jeho hodnota tak neustále stúpa, čo sa prejavuje nielen z hľadiska výhodnej dlhodobej investície, ale i v klenotníctve a šperkárstve.

Nádherný diamantový náhrdelník, diamantové náušnice alebo zásnubný prsteň práve s oranžovým diamantom s vysokou intenzitou, sa považuje za ojedinelý a najmä krásny kúsok vo výbave ktorejkoľvek dámy.

HODNOTENIE ORANŽOVÝCH DIAMANTOV

Oproti klasickým diamantom podliehajú fantazijné (fancy) diamanty komplikovanejšiemu hodnoteniu, ktoré dokáže určiť ich cenu. Tradičné parametre ako karátová hmotnosť, výbrusčistota farba sú doplnené o ďalšie hodnotiace kategórie.

Odtieň (Hue)

Odtieň priamo súvisí s farbou diamantu, ktorá je určená ako dominantná. Jej jednotlivé odtiene, prípadne odtiene iných farieb sú na škále hodnotenia považované za druhoradé.

Sýtosť (Saturation)

Pod sýtosťou si môžeme predstaviť intenzitu farby diamantu. Sila dominantnej farby diamantu sa posudzuje na škále šiestich stupňov sýtosti, od svetlej fancy light po žiarivú fancy vivid, ktorá má najväčšiu hodnotu.

Tón (Tone)

Tón farebného diamantu sa hodnotí podľa toho, aký svetlý alebo naopak tmavý diamant je. Množstvo svetla je posudzované na stupnici siedmych tónov, od veľmi svetlého až po veľmi tmavý.

O tom, či ste investovali kapitál do cenného oranžového diamantu dobre a či bola cena, ktorú ste zaň zaplatili adekvátna, rozhodujú teda nielen základné informácie o 4C na certifikáte, ktorý k fancy diamantu dostanete. Pri hodnotení oranžového diamantu platí, že čím je farba sýtejšia a žiarivejšia, tým má vyššiu cenu

PROGNÓZY O HODNOTE ORANŽOVÝCH DIAMANTOV

Hodnota farebných diamantov vo všeobecnosti naberá vzrastajúci charakter. Dôvodom je nielen ich krása, ale najmä skutočnosť, že sa jedná o vyčerpateľné zdroje. Dopyt po oranžových diamantoch tak neustále stúpa. Vlastniť čistý oranžový diamant s vysokou intenzitou farby považujú účastníci diamantovej burzy a zberatelia za skutočne dobrý investičný vklad

Oranžový diamant možno nepatrí k tým najvzácnejším, avšak nedajte sa zmiasť. Vždy záleží na konkrétnom kúsku, ktorého hodnota sa nedá posúdiť len podľa certifikátu s 4C. Rada odborníka je preto vždy na mieste. 

Stále premýšľate nad tým, či investovať do farebných diamantov a oranžový odtieň bol tým impulzom, ktorý vás presvedčil? Netápajte na slepo, ak máte viac otázok, pokojne nás kontaktujte, radi vám pomôžeme.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní