RUŽOVÉ DIAMANTY

Ružové diamanty zaraďujeme spolu s modrými a červenými k najvzácnejším kúskom, ktoré spektrum farebných diamantov (fancy diamonds) ponúka. Dôvodom je ich vznik, za ktorým nehľadajte žiadne chemické prímesi, len pôsobenie vysokej teploty a tlaku. Ich výsledkom je narušenie kryštalickej mriežky uhlíka. Spolu s ich oslnivou krásou a faktom, že stoja na pokraji vyťažiteľnosti, sú ružové diamanty bezpochyby správnou investíciou.

ČARO RUŽOVÉHO DIAMANTU

Najznámejšie nálezisko ružových diamantov – baňa Argyle v Austrálii odratúva posledné roky, kedy na svetlo sveta vynesie jeden z posledných ružových diamantov. Ich vzácnosť tak naberá nové vrcholy krivky na strane dopytu a minimá na opačnej strane – ponuke. 

Ružové diamanty z Argyle sú navyše samostatnou komoditou, ku ktorej dostanete aj certifikát s pôvodom a diamant označený laserovou inskripciou. Už len možnosť dostať s k takémuto diamantu je považovaná za vzácnu príležitosť, ktorú si nenechá ujsť žiaden ostrieľaný investor.

Aj v prípade diamantov ružovej farby platí, že väčšiu hodnotu majú tie kúsky, ktoré neobsahujú iné farebné odtiene. Stretnúť sa môžeme s hnedou alebo oranžovou, ktorých prítomnosť dokáže ovplyvniť cenu diamantu negatívnym spôsobom. Existuje však výnimku. Ak sa jedná o doplňujúcu farbu v odtieňoch purpurovej, vznikajú vizuálne nádherné odlesky, vďaka ktorým sa diamant hodnotou vyrovná čistej ružovej farbe.

Zaujímavosťou, ktorou sa vymykajú ružové diamanty z radu ostatných farebných diamantov, sú ojedinelé prípady, kedy je sýtosť a tón ružovej farby tak výrazný, že si vyžaduje nové pomenovanie. Tento diamant nazývame fancy red. A zaraďuje sa k absolútnemu vrcholu vzácnych farebných diamantov.  

HODNOTENIE RUŽOVÝCH DIAMANTOV

Oproti klasickým diamantom podliehajú fantazijné (fancy) diamanty komplikovanejšiemu hodnoteniu, ktoré dokáže určiť ich cenu. Tradičné parametre ako karátová hmotnosť, výbrusčistota farba  sú doplnené o ďalšie hodnotiace kategórie.

Odtieň (Hue)

Odtieň priamo súvisí s farbou diamantu, ktorá je určená ako dominantná. Jej jednotlivé odtiene, prípadne odtiene iných farieb sú na škále hodnotenia považované za druhoradé.

Sýtosť (Saturation)

Pod sýtosťou si môžeme predstaviť intenzitu farby diamantu. Sila dominantnej farby diamantu sa posudzuje na škále šiestich stupňov sýtosti, od svetlej fancy light po žiarivú fancy vivid, ktorá má najväčšiu hodnotu.

Tón (Tone)

Tón farebného diamantu sa hodnotí podľa toho, aký svetlý alebo naopak tmavý diamant je. Množstvo svetla je posudzované na stupnici siedmych tónov, od veľmi svetlého až po veľmi tmavý.

O tom, či ste investovali kapitál do cenného ružového diamantu dobre a či bola cena, ktorú ste zaň zaplatili adekvátna, rozhodujú teda nielen základné informácie o 4C na certifikáte, ktorý k fancy diamantu dostanete. Pri hodnotení ružového diamantu platí, že čím je farba sýtejšia a žiarivejšia, tým má vyššiu cenu

PROGNÓZY O HODNOTE RUŽOVÝCH DIAMANTOV

Vývoj ceny ružových diamantov dosahuje od prelomu tisícročia pozoruhodný nárast. Dôvodom je nielen ich vzácnosť ale i fakt, že najznámejšie náleziská, ako napríklad baňa v Argyle, hlásia ukončenie ťažby. Ružové diamanty sú oslnivo krásnou investičnou komoditou, ktorá navyše stojí na pokraji vyťažiteľnosti. Dopyt po týchto farebných diamantoch bude mať nepochybne narastajúcu tendenciu a ich hodnota, teda aj cena predpokladá neustály rast.

Hľadáte spôsob, ako čo najbezpečnejšie investovať kapitál s dlhodobým výnosom? Alebo by ste radi obdarovali blízku osobu vskutku hodnotným a nádherným šperkom na mieru? Ak zvolíte ružové diamanty, neurobíte krok vedľa. 

Zaujíma vás viac o ružových diamantoch, ich cene či pôvode? Nenašli ste v našej ponuke kúsok, ktorý by zodpovedal vašim kritériám? Radi vám poradíme a zodpovieme každú vašu otázku.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre
Produkt bol pridaný do zoznamu želaní